fbpx Press "Enter" to skip to content

Ново проучване: Сокът и газираните напитки могат да доведат до рак

Last updated on 15.07.2019

Лоши новини за любителите на подсладени напитки. И малка чаша плодов сок или газирано питие на ден, около 100 мл., може да предизвика рак. За това предупреждават медицински специалисти в публикация в списание „Бритиш медикъл джърнъл“.

Според най-новото изследване редовната консумация и на малко количество подсладени напитки повишава риска от рак с 18 процента, а специално за рак на гърдата – 22 на сто, съобщават Си Ен Ен и ClubZ.

Изследването е направено сред 100 000 възрастни френски граждани. И се наблюдава очевидна връзка между редовната консумация на сладки напитки и някои видове рак. Научният труд е част от проучване, което свързва повошаването на риска при употреба на подсладени напитки с преждевременната смърт.

„Резултатите показват статистически значими корелации между консумацията на подсладени със захар напитки и риска от всички комбинирани ракови заболявания, както и от рак на гърдата“, изтъква Иън Джонсън, изследовател по храненето и сътрудник в Quadram Institute Bioscience.

Той не е участвал пряко в изследването.

„Изненадващо е, че повишеният риск от рак при редовните потребители на сладки напитки се наблюдава дори сред онези, които пият чист плодов сок“, обяви Джонсън пред Science Media Center във Великобритания. Но добавя, че това изисква още научни проверки.
Матилд Тувие, водещ автор на проучването, публикувано в сряда в медицинското списание BMJ, заяви, че резултатите показват, че намаляването на количеството подсладени напитки, които пием, би било от голяма полза за нашето здраве.

Именно наличието на захар в напитките е в основата на риска от ракови заболявания, подчертава Тувие.

„Освен това наличието на захар в напитките води при големи количества и до залъстяване, което е самостоятелен фактор за съкращаване на живота и за появата на рак“, предупреждава изследователката, която е специалистка по храненето.

Добавки в напитките като methylimidazole също биха могли да играят роля при формирането на ракови заболявания, обяснява Тувие.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: