Оставки, ама не съвсем: Ще останат ли тримата „уволнени“ министри?

Цветан Цветанов, Бойко Борисов, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов
Снимка: Flagman.bg

Тримата министри, които премиерът уволни в петък, може да останат на постовете си. Техните оставки може да не бъдат приети.

Това стана ясно от думите на председателя на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, съобщи bTV.

Борисов поиска оставките на вътрешния министър Валентин Радев, на строителния Николай Нанков и на транспортния Ивайло Московски заради автобусната катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души.

„Премиерът прие оставките, но не сме стартирали процедурата. Парламентът трябва да гласува, когато одобрим заместниците им. В понеделник ще има нов коалиционен съвет и тогава ще се влезе в детайли”, каза днес Цветанов в „Тази сутрин“.

Той направи паралел с останалите на поста след оставки министри Теменужка Петкова и Бисер Петков.

„Тогава видяхме настроенията на обществото и след разговори премиерът не продължи процедурата. В понеделник ще водим дискусията. Всеки министър когато полага клетва е с оставката в джоба си, участието във властта не е гарантирано”, коментира той.

Има сериозна подкрепа за министър Николай Нанков, каза зам.-председателят на ГЕРБ. Вчера спонтанно повече от половината кметове са застанали в негова подкрепа, обясни той и добави, че за местната власт регионалният министър е съществена част от управлението на регионите.

Цветанов отрече да е следващият, който ще заеме поста на вътрешен министър.

Премиерът не взима еднолично своите решения, увери той. „Това, че някой пресъздава фактите по този начин е друго. В момента всеки един проблем в държавата всеки го адресира до премиера Борисов. Затова съм по-критичен към вицепремиерите и сега всеки работи, но не се дава гласност на това, което се случва”, каза още Цветанов.

Той увери, че коалицията е стабилна и властта продължава да изпълнява програмата си,

Цветанов разкритикува вчерашното изказване на президента Румен Радев. Той отрече властта да е прокарвала лобистки закони и посочи, че президентът при всяко публично изявяване търси конфронтация.

„Той няма полезен ход, изпадна във външна изолация, дискредитира се с говореното в президентската кампания.

Когато бащата на главнокомандващия казва, че няма проблем, защото няма убит човек, то как президентът говори за законност и справедливост“, каза Цветанов по повод инцидента с бащата на държавния глава.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: