fbpx

Болница „Пирогов“ – арена на нова лекарска битка

"Пирогов" болница линейка
Снимка: bTV

„Пирогов“ се превърна в арена на нова лекарска битка.

Началникът на единствената у нас детска клиника по ортопедия и травматология – тази в „Пирогов“, Атанас Кацаров подаде оставка и обвини новото ръководство на болницата в опит да закрие клиниката. Още седем души от екипа му също са изразили желание да го последват, съобщи БНР, цитирано от „Сега“.

„Парите за ремонта и апаратурата на „детска клиника“ (2.9 млн.лв.) са издействани от Съвета на директорите на „Пирогов“ и са отпуснати от Министерството на здравеопазването. Планът за ремонта беше да се започне едната половина на сградата и когато се завърши, да се преместят детските хирургии в новоремонтираната половина. След това да се завърши останалата част.

Ремонтът трябваше да е освежителен, тъй като просто няма какво толкова основно да се ремонтира, камо ли да се премества. Когато ми беше представена план-сметка за 70 хиляди лева за освежителен ремонт и смяна на телефонни кабели, аз, естествено, отказах да приема, защото не участвам в схеми“, обръща се Кацаров към номинирания за нов директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Балтов трябва да замести проф. Стоян Миланов, който беше отстранен от поста от МЗ заради дълговете на болницата.

„Вие още не сте официално директор, но не само нарочно променяте плана, а и силово разхвърляте клиниката ни на 5 различни места, отдалечени максимално едно от друго. Смея да твърдя, че подобно безумие е изключително опасно за здравето на малките ни пациенти, нарушава работата ни до пълно безсилие да я вършим, и то когато идва пролетно-летният сезон, който за детската травматология е най-натоварен. По това време на годината през кабинета преминават над 7000 пострадали деца“, казва Кацаров.

Лекарят припомня, че 150 деца с тежки заболявания трябва да бъдат оперирани да края на годината, което според него няма как да стане заради ремонта. Според него промените ще доведат до закриване на клиниката по детска травматология.

Кацаров изразява и съмнение, че Балтов има нужната квалификация по здравен мениджмънт, която е задължителна за директорите на държавни болници.

„Изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов Ви уведомява, че в Клиниката по детска ортопедия и травматология няма и никога не е стоял въпросът да бъде закрита. Всяка друга информация, свързана с дейността й, не е вярна“, съобщиха лаконично от болницата.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: