fbpx Press "Enter" to skip to content

Почина Светлин Русев, един от големите творци на България

Last updated on 02.06.2018

Почина големият български художник Светлин Русев. Един от най-известните творци на България си отиде на 84-годишна възраст.

Светлин Русев е един от най-изявените български творци на XX и XXI век. Завършил е живопис при професор Дечко Узунов, припомня „Дарик“.

Неговите картини са желан експонат във всяка изложена колекция. Автор е на десетки пана и стенописи, включително в НДК и църквата в Рупите.

Светлин Русев участва активно в обществения и политическия живот. Бил е председател на Съюза на българските художници, директор на Националната художествена галерия и два пъти депутат в групата на БСП.

„Дарик припомня какво казва той в интервю от 2016 г. за смъртта:

„Лично от моята смърт не мога да изпитвам страх, защото така или иначе не мога да избягам от нея. Единственият страх изпитвам от хаоса, който мога да оставя и от несвършената работа. Защото има неща, които винаги смяташ, че трябва да се довършат, а не са довършени“.

Премиерът написа до семейството и близките на Светлин Русев: „България загуби един от мъдреците си! Гениален артист, пред когото се прекланяше целият свят, той не остана в идеалния свят на изкуството. Светлин Русев беше от малкото хора, които ръчкаха нашата съвест и не й даваха да заспи. Той правеше това с благост, която показваше любов към човека и го стимулираше да прави добро. Той беше голям и ще остане голям. Тъгувам заедно с вас и благодаря за късмета и щастието да съм го познавал. Поклон пред вечната му памет!“

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: