Президентът за оставките: Не са решение, а бягство от отговорност

Румен Радев
Снимка: БНТ

Президентът Румен Радев коментира последните събития в държавата. Той направи обръщение към народа по повод началото на новия политически сезон, който започва утре.

Оставките вече не са решение, а бягство от реална отговорност“, беше категоричен държавният глава, цитиран от БТА.

Според него проблемът в държавата не е персонален, а системен, а авторитаризмът не е бъдещето на България.

Нов изборен цикъл в непосредствено бъдеще няма да отвори нова перспектива. Отговорното поведение диктува управляващата коалиция да се фокусира върху най-острите проблеми на обществото. От парламентарната и извънпарламентарната опозиция гражданите очакват ускорено изграждане на убедителна алтернатива на сегашното управление, допълни държавният глава.

Страната се нуждае от идеи, а се дави в скандали, каза Радев.

Той заяви, че през изминалия сезон многократно е посочвал два системни порока на днешна България – несправедливостта и корупцията. Те, по думите му, са рожби на злоупотребите на малцина, но и на примирението на мнозинството. Без него те не могат да парализират обществото ни, каза Радев.

Той добави, че предстоят месеци на политическо усилие, в което всички – граждани и политици, имат своя дял.

Онези, които не поемат своята част от отговорността, обременяват с нея всички останали. Ако политическата класа е неспособна да се справи с проблемите, българите ще бъдат принудени да открият нови пътища за тяхното решаване, каза президентът.

В началото на обръщението той отбеляза, че е известно, че дори да обърнете гръб на политиката, тя се интересува от вас. През август българският бизнес преживя срив на Търговския регистър. 200 хиляди сънародници загубиха застраховките на своите автомобили. Това не са просто инциденти, а пробиви в държавността, каза президентът Радев.

По думите му, законността и прозрачността са предусловие за всеки инвеститор. Чудно ли е тогава, че продължава сривът на чуждестранните инвестиции, добави президентът.

Миналият политически сезон приключи с ветото, което наложих върху промените в Закона за приватизацията. То беше подкрепено от Народното събрание, но подобни лобистки текстове ерозират отстатъчното доверие в парламента. България се управлява повече през телевизиите, отколкото през институциите. Скалъпени интриги засенчват в медиите фундаменталните проблеми на обществото – несправедливостта, бедността, демографската криза и беззаконието, каза държавният глава.

Румен Радев заяви, че като президент ще вложи силите си в отстояването на българската демокрация. В диалог и сътрудничество с вас ще работя за извеждането на страната на нова перспектива за развитие, заяви държавният глава в обръщението си към хората.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: