fbpx

През декември – зима до минус 15, пролет до плюс 15

сняг, зима, слънце
Снимка: Getty images

През декември времето ще е студено до минус 10-15 градуса и ще е топло до плюс 10-15 градуса. Това прогнозират синоптиците от НИМХ при БАН, цитирани от Нова.

Средната месечна температура ще е около и под нормата.

Валежите ще бъдат около нормата – 40 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 70 и 120 л/кв.м.

Месецът ще започне без валежи, със спокойно, но студено време. Ще бъде предимно слънчево, но на много места в равнинната част от страната и в котловините сутрин ще има мъгла или ниска облачност, а в отделни райони те ще се задържат по-дълго. В Северна България ще има снежна покривка и дневните температури ще остават под нулата. Все пак, тенденцията е към затопляне, по-чувствително ще е в планинските райони. Около средата на първото десетдневие се очаква промяна на циркулацията и до края на периода вероятността за валежи, е голяма; ще има и дъжд, и сняг. В края на десетдневието температурите ще се понижат.

През повечето дни от второто десетдневие ще преобладава облачно време, с намалена видимост в равнините, с температури около и под нормата. Превалявания ще има главно в началото на десетдневието. Повече слънчеви часове ще има в планините и планинските райони около средата на периода. През втората половина от десетдневието слабо ще се затопля.

Към края на второто и в началото на третото десетдневие отново има повишена вероятност за валежи, предимно от сняг. В средата на десетдневието – около Коледа – изгледите са за време без валежи, а впоследствие ще започне повишение на температурите, но отново с валежи.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: