fbpx Press "Enter" to skip to content

При Брекзит без сделка: Визи след 90 дни на Острова

Last updated on 02.09.2019

При Брекзит без сделка Обединеното кралство и ЕС са постигнали споразумение, че за краткосрочни посещения на Острова – до 90 дни – няма да се изисква виза от гражданите на съюза.

Това обясни пред bTV посланичката на Великобритания в България Ема Хопкинс.

„Следващите няколко седмици ще оповестим повече информация за правилата за тези, които ще останат повече от 90 дни”, поясни Хопкинс.

Има нова схема за регистриране на европейските граждани, които живеят на Острова, за да могат те да уредят своя статут.

„54 000 българи вече се регистрираха чрез приложение на телефоните си. Процедурата е лесна и призоваваме и останалите българи да го направят”, каза Хопкинс.

По думите й пресата „раздухва страхове”, говори за недостиг на лекарства или че ще има необходимост от визи. Това обаче не е вярно, защото Обединеното кралство много сериозно се подготвя за излизане от ЕС без сделка.

„Обнародвали сме 570 законодателни акта. Със сигурност визи за краткосрочни посещения няма да са необходими за разлика от това, което някои коментатори твърдят”, обясни Ема Хопкинс.

Тя подчерта, че настоящото правителство с премиер Борис Джонсън ясно е заявило, че при всички положения Великобритания напуска ЕС на 31 октомври. 

„Все още сме напълно уверени, че през следващите два месеца ще успеем активно да проведем преговори с ЕС и че можем да постигнем сделка, която да работи за всички. Трябва обаче да сме готови за всякакъв сценарий, а именно, че на 31 октомври ще напуснем без сделка”, заяви посланик Хопкинс.

След което обясни и кое е нещото в постигнатото от Тереза Мей споразумение, което според новото правителство трябва да се промени: 

„Ако искаме да постигнем някакъв напредък, трябва да има промяна. Основното нещо за сегашното правителство е защитният механизъм по отношение на Ирландия. Считаме, че това е недемократичен механизъм и предвижда ангажименти от наша страна, които ние няма как да контролираме. Това е основната точка, по която преговаряме с ЕС в момента.”

Хопкинс обясни, че е обичайна конституционна процедура кралицата да спре временно дейността на парламента. През последните 60 години тя често е одобрявала подобно нещо и не става въпрос за позиция на кралицата относно „Брекзит“.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: