Прогнозата за времето в криза: Оставки, уволнения, окупация!

времето, жълт код
НИМХ

Прогнозата за времето е в криза. Ръководството на БАН уволни директора на Националния институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов заради системно неизпълнение на разпорежданията на ръководството на Академията.

Цялото ръководството на НИМХ подаде оставка в знак на солидарност с доскорошния си ръководител.
Конфликтът между БАН и синоптиците е явен от месеци. Хората, които правят прогнозата за времето са недоволни от начина, по който ръководството на академията разпределя бюджета между научните институти.

Метеоролозите излизаха на няколко протеста, а преди месец поискаха да бъдат извадени от БАН. Те обявиха и че докато това не стане няма да изпълняват разпорежданията на Академията. Така се стигна до днешното уволнение на ръководителя им проф. Брънзов.

Служителите на НИМХ взеха днес решение и да окупират сградите, в които работят, за да не допуснат нов директор, съобщи „Дарик“.

В управителния съвет на БАН има 27 души, а гласувалите днес дали да се отстрани проф. Брънзов били 22-ма, информира Дарик заместник-председателят на академията чл. кор. Васил Николов. Шефът на БАН акад. Ревалски е бил против, но въпреки това решението е взето с мнозинство.
„Знаете какво се случва в последните четири месеца. Но Управителният съвет е извадил акценти наистина за уронване на престижа на академията, за неизпълнение решение на ръководния орган на БАН, а има и някои финансови аспекти“, обясни Николов.

Остраненият проф. Христомир Брънзов коментира, че събитията му напомнят други времена и девиза „Има човек, има проблем. Няма човек, няма проблем“.
„Нямам обяснение защо направиха този, според мен, глупав ход. Разбрах, че хората, които не са от моя екип застават зад мен, което много ме развълнува. Но моят екип, аз бях сигурен в тях, те всички подадоха оставка. В момента институтът няма никакво ръководство“, каза той.
Проф. Брънзов съобщи, че новината за отстраняването му е стигнала и до филиалите.

„Двама от четиримата директори на филиали също подадоха оставки. В София това са заместниците, директор финанси, главен счетоводител, директорите на департаменти. И сега в четирите ни филиала, това са големите ни структури в страната, от Пловдив и Плевен подадоха оставки. Остават Варна и Кюстендил, които не знам какво ще правят“, допълни проф. Брънзов.

Служителите на института са взели решение да окупират сградите му, за да не допуснат нов директор.

Работата на института е блокирана, допълни синоптикът Анастасия Стойчева. Тя подчерта, че отстраняването на Брънзов саботира както дейността на института, така и възможността за преговори на работещите в него с ръководството на БАН.

„Правителството трябва да вземе мерки, тъй като ни се блокира голяма част от работата. Сега получихме и заявка за описание на метеорологичната обстановка покрай голямата катастрофа в Своге, където загинаха толкова много хора, а няма кой да я разпише. Не съм сигурна дали този Управителен съвет съзнава, че махането на директор на НИМХ и на Националната хидрометеорологична служба саботира дейността. Ние не сме приключили нашите протести. Те ще продължат до изваждането ни, но пък сега правителството няма с кого да преговаря след като няма директор. Това може би също е една от целите на махането му. По този начин ни оставят съвсем във въздушното пространство”, коментира Стойчева.

В последната седмица проф. Брънзов подкрепи протестите на синоптиците, които настояха за разделяне на метеорологичния институт от БАН.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: