fbpx

„Произходът“ от Дан Браун – нов сблъсък между религия и наука

„Произходът“ от Дан Браун
Корица: Издателство "Бард"

„Произходът“ от Дан Браун е поредният сблъсък между религията и науката.

Възможно ли е науката да превърне религията и Бог в отживелица? Около този въпрос се въртят последните научноизследователски приключения на проф. Робърт Лангдън в „Произход“ – петата книга на Дан Браун с професора в главната роля.

Лангдън и неговата нова (и красива) партньорка – директорът на музея „Гугенхайм“, Амбра Видал, ще търсят отговора из Испания в напрегнат трилър сюжет, изпълнен със загадки.

Но отговор читателите няма да получат преди края на книгата. Не и преди да се запознаят с редица научни теории и факти за изкуствения интелект, абстрактното изкуство, архитектурния гений на Антони Гауди, разнообразните таланти на Уинстън Чърчил и… връзката помежду им.

Както винаги идеите в романа на Браун са подплатени със стабилни доказателства и теории, резултат от продължителни проучвания. Авторът чете почти изрично само научна и нехудожествена литература. Но за романите си казва: „Такава художествена литература бих чел, ако четях художествена литература“.

Очертава се противопоставянето на религия и наука в „Произход“ да предизвика не по-малка по мащаб полемика от „Шифърът“ – романа, който разгневи Ватикана и принуди кардиналите официално да го заклеймят като „торба с лъжи“.

Дали накрая читателят ще получи задоволителен отговор на въпросите: „Откъде идваме?“ и „Къде отиваме?“… може да проверите сами на 27 ноември.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: