fbpx

Прокурор от ВКС бе открит мъртъв

убийство, пистолет
Снимка: Getty images

Прокурор от Върховна касационна прокуратура е бил открит мъртъв в дома си днес. Васил Миков е бил намерен следобяд от член на семейството си.

По първоначални данни смъртта е настъпила след самопрострелване със законно притежаван от Миков пистолет, съобщиха от прокуратурата.

В жилището се извършва оглед, на място са изпратени прокурор и дежурен прокурор, информира „Дарик„.

Миков е първият административен ръководител на Апелативната прокуратура във Варна. До своята смърт е бил прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Той е известен с факта, че през 1998/1999 г. на два пъти беше кандидат-наследник на бившия главен прокурор Иван Татарчев, но не успя да мине през ситото на Висшия съдебен съвет. Веднъж беше пренебрегнат заради тогавашния шеф на спецследствието Бойко Рашков (чийто указ за назначаване не беше подписан от държавния глава), а втория път заради бившия заместник-министър на правосъдието Никола Филчев.

Малко след като президентът Петър Стоянов подписа указа му за назначаване (през февруари 1999 г.), Никола Филчев изпрати Миков в Кърджалийската окръжна прокуратура.

Той бе член и на Националното сдружение на българските прокурори, което бе учредено от 13 прокурори. В управителния съвет на сдружението, освен Васил Миков, са още Валери Първанов от Върховна касационна прокуратура и Анна Банкова от Върховна административна прокуратура.

Преди години Васил Миков бе сред критиците на едноличния управленски стил на главния прокурор Никола Филчев. Тогавашният главен прокурор предложи смяната му, което беше очаквано от магистратите. През 1999 година Миков бе основен конкурент на Филчев за поста на главен прокурор, но събра само 11 гласа, а Филчев получи поста с 14 при гласуването във ВСС.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: