fbpx Press "Enter" to skip to content

Протест по сутиен срещу кампания за раждаемостта „Чашка С без силикон“,

Кампания „Направи го сега“, която има за цел да насърчи раждаемостта в България, предизвика противоречиви реакции в медиите и социалните мрежи. Посланията на кампанията доведоха и до протест по сутиен.

Причината са слоганите на кампанията, които са подложени на остри критики. „Селфитата с деца събират повече лайкове“; „Майка ти ще се зарадва повече на внуче, отколкото на нов тиган“; „Бащинството те прави много по-привлекателен“, „Чашка С без силикон“, са част от тях. Те са поставени с постери на публични места в страната, а инициаторът на кампанията – Движението за национална кауза (ДНК) на Иван и Андрей, е привлякъл за посланици известни хора от шоу бизнеса и медиите. Идеята е да насърчава двойки и семейства да създават деца, вместо да отлагат. Кампанията се стреми към „осезаема ефективност и реални резултати“.

На желаещите да участват се обещава Национално кръщене на всички деца, заченати между 1 март и 31 декември 2019 г.
Кампанията, освен остри коментари предизвика и атрактивна форма на протест – по сутиен. Кристина Домозетова протестира така пред офиса на сдружението на кампанията с плакат „Майчинството не е само чашка С“.

„Аз и сутиенът ми от годините на майчинството сме на ул. „Граф Игнатиев“ 11, адресът на ДНК. Уви, сутиенът беше пълен преди години, но две бременности, раждания и кърмения, а и превалянето на 30-те години, го накараха да виси печално“, написа тя в профила си във Facebook. И още:

Тук съм, за да обявя на #иваниандрей, че:

  • Телата са си наша собственост, а не средство за демографска политика;
  • Децата не са аксесоар и стока;
  • Цинично е да говориш за по-висока раждаемост, когато здравеопазването и образователната система са на такова ниво и наблюдаваме ужасяващи престъпления, свързани с домашно насилие;
    А, и нещо друго:
  • Чашката на сутиена е C за кратко. След две кърмения става чашка L as in LONG.
    Според коментатори в социалните мрежи пък подходът напомня на масовите сватби на сектата на Муун.
    Освен това 20 бебета ще бъдат изтеглени с лотария и родителите им ще получат най-необходимото за отглеждането им през първите 12 месеца – дрехи, памперси, храна и козметика. „Участието е лесно, чрез регистрация в сайта на кампанията. Ако очаквате първото си дете, качете обща снимка с партньора ви, заедно с тест за бременност или снимка от видеозон. Ако е второ или следващо, на снимката да присъства и по-голямото дете“, канят организаторите, които подчертават, че това е третата им кампания, след като първите две дали плодове. Единственият недостатък бил отстранен – преустановена била практиката от първото издание с опция за избор на известни личности да кръщават деца.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: