fbpx

Разпети петък е! Най-тежкият ден от Страстната седмица

църква, свещи, християнство
Снимка: Getty images

Днес е Разпети петък – най-тежкият ден за Христос в седмицата на неговите страдания преди Възкресение.

Днес Православната църква отбелязва кръстната смърт на Исус Христос. Разпети петък е денят, в който Божият син е разпънат, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. Днес стотици отиват на църква, за да минат под плащаницата, с която е било покрито тялото Христово, свалено от разпятието.

Счита се, че днес Исус е претърпял безброй ругатни, мъка и неимоверни страдания. Това е денят, в който го разпънали на кръст, принесен в жертва за греховете на цялото човечество. По това време станало слънчево затъмнение и земетресение.

В този ден от Страстната седмица постът е особено строг: Църквата повелява днес да не се яде и пие вода, припомня “Дарик“.

На Велики петък не се служи Света литургия, а се извършват Царските часове. Вечерта пък в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.

Народът казва, че на Разпети петък и пиле не пее, и гнездо не вие. Всяко живо същество страда. В този ден никой не подхваща каквато и да е работа.

Програмата на Българската православна църква предвижда богослужбата в столицата да започне от 19,00 ч. в митрополитския храм „Св. Неделя.” Тя ще бъде оглавена лично от Негово светейшество българския патриарх Неофит, който се очаква да бъде посрещнат в 18:55 ч.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: