fbpx Press "Enter" to skip to content

Резултатите от матурите в 7 клас: 80 ученика със 100 точки

Last updated on 21.08.2017

Резултатите от матурите в 7 клас показват, че  над 80 столични седмокласници са изкарали максималните 100 точки. Въпреки това на този етап няма данни за нито един, който да е постигнал пълен отличен по български език, пише „Монитор“

Към този момент все още не е ясен средният успех на випуска от НВО-то по български език и математика, защото няма окончателни статистики. В момента, в който те са готови, ще бъдат качени на сайта на Регионалния инспекторат по образование.

Според предварителните проверки седмокласниците са се представили по-добре на първите модули на двете национални външни оценявания, в сравнение с предходния випуск.

Тази година за първи път балът за гимназия ще се изчислява единствено и само в точки.

Досегашният максимален бал 36 ще се равнява на 100 точки. За да могат да сравнят баловете с миналогодишните, обаче родителите използват таблица и формула за превръщане на точките в оценки.

Формулата за преобръщане, която се появи вчера, е следната: (x+68):28, като на мястото на х се поставят точките, които е изкарало детето.

Също така за първа година всички седмокласници трябва да кандидатстват, дори и тези, които по някаква причина може да са пропуснали националните изпити.

Те имат право да подават документи само с годишните оценки от дипломата, които също се превръщат в оценки в образуването на бала. Така например шестицата се равнява на 50 точки, петицата на 39, четворката – 26, а тройката – 15. В бала участват две оценки от свидетелството за завършен седми клас.

Минималният бал ще бъде 30, при положение че детето има две тройки. Така на практика дори и ученикът тотално да се е провалил на миниматурите или пък да ги е пропуснал, той ще кандидатства само с бележките от училище и при всички случаи ще бъде приет все накъде.

От 16 до 22 юни се подават документи за кандидатстване за първо класиране, което ще бъде обявено до 27 юни. Записването или заявяването за участие във второ класиране ще бъде между 28 и 30 юни.

Второто класиране ще излезе до 4 юли, а записването е между 5 и 7 юли. Броят на незаетите места ще стане ясен до 10 юли. Според графика подаването на документи за участие в трето класиране ще е от 11 до 13 юли. Резултатите ще станат ясни на 17 юли, а записването ще е между 18 и 19 юли.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: