fbpx Press "Enter" to skip to content

Ремонтът на колата в автосервиз – с 6-месечна гаранция

Last updated on 22.02.2018

Ремонтът на колата в автосервиз да бъде с шестмесечна гаранция.

Това обсъжда работната група, която подготвя разделянето на Закона за движение по пътищата на три – закон за движение по пътищата, за пътните превозни средства и за обучението за шофьорска книжка, пише „24 часа“.

Регламентирането на дейността на автосервизите ще бъде във втория закон. В него на клиента ще бъде гарантирано, че при проблем с фирмата, която е извършила ремонта, той ще може да си потърси правата в Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация” или в КЗП.

Предвижда се местата за ремонт на автомобилите да се регистрират. Няма обаче да се въвежда лицензионен режим.

При регистрацията им ще се вписва къде са, какъв вид ремонт ще извършват, какво им е оборудването и квалифицираният им персонал. Вероятно ще се въведат минимални изисквания, на които да отговарят.

Така сервизите ще излязат на светло и ще могат да бъдат контролирани.

Вторият възлов момент засяга резервните части и тези от автоморгите. В наредба на Министерството на икономиката е регламентирана дейността на т. нар. “гробища за автомобили”, както и кои части след разглобяването на колите могат да бъдат използвани. Те трябва да са маркирани.

Тъй като обаче досега автосервизите не са контролирани, във вграждането на резервни части цари хаос. Използват се неодобрени китайски аналози, обясниха от “Автомобилна администрация”.

След приемането на закона, инспекторите на автомобилната администрация ще могат да правят проверки, включително и как се води документацията, описани ли са резервните части, какъв е произходът им и т.н. Обсъжда се дали в проверките да участват и представители на браншовите организации. Разчита се, че новият закон ще помогне и на безопасността на автомобилите, както и за опазването на околната среда.

От сервизите ще се изисква да имат договори с фирми, които утилизират масла, спирачни течности и всякакви вредни вещества.

Фирмите, които са се регистрирали в общините, че извършват ремонт на автомобили, имат договори за управление на отпадъците, каза Динко Хулка от Камарата на автосервизите в България, който участва в работната група.

Сега има немалко нелегални сервизи, които не издават документи, нито са регистрирани по ДДС. Тъй като не плащат данъци, предлагат по-ниски цени и така удрят легалните фирми. Въвеждането на регистрационния режим ще позволи на данъчните да извършват проверки. Обмисля се въвеждането на електронен регистър на всички автомобили в България. В него всяка кола, камион, автобус ще си има електронно досие.

Онлайн този регистър ще бъде достъпен за КАТ, застрахователи, данъчни, пунктове за технически прегледи, както и за автосервизите. В него ще се вписват данни от регистрацията на автомобила, през техническите прегледи, автопроизшествията, ремонтите.

Автосервизите ще бъдат задължени да вписват в електронното досие точно какво е ремонтирано по колата, за да има проследяемост. Това досие ще намали и възможностите за пренавиване на километражите.

Все още не е решено, но се обсъжда и друга промяна – първият технически преглед на автомобила да е преди първата регистрация в КАТ. В момента първият преглед и регистрацията е в КАТ. Новата идея предвижда прегледът да става в регистриран автосерзив. Така щяло да се гарантира, че автомобилът отговаря на изискванията за безопасност, тъй като там прегледът можел да бъде по-подробен от този в КАТ.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: