fbpx Press "Enter" to skip to content

Роботите днес: Да получат ли човешки права?

Last updated on 08.11.2017

Да получат ли роботите човешки права. Това е един от въпросите, които все по-често ще се задава в следващите години.

Милиони роботи по целия свят отдавна са се превърнали в част от човешкия живот. Тази седмица един от тях стана гражданин на Саудитска Арабия – страна, която едва преди два месеца реши да позволи на жените да шофират, разказва БНТ.

Заслужават ли роботите човешки права? Европа има различен отговор.

Терминатор, Робокоп, Уол-и, Родни. И сега… София. Образи на човек в тяло на машина. В момента законът не знае как да ги третира.

Според Саудитска Арабия роботите заслужават права, които все още много хора нямат. Според Европа далеч по-важно е да се регламентират отговорностите на роботите към хората.

Д-р Стоян Ставру, специалист по право и философия, смята, че ключът, през който Европа гледа на роботите, не е права на роботите, а как да се носи отговорност за вреди, причинени от роботи. „Ако някой човек пострада в резултат от действията на един автономен робот, как да уредим отношенията в тази ситуация.“, допълва той.

Преподавателят в училище по роботика Иван Божилов казва, че чисто човешката философия предполага, че когато се случи нещо, когато има някакъв проблем, ти трябва да посочиш с пръст и да кажеш „Ето той е виновен!“.

Повечето роботи не говорят като хора, не мислят като хора и дори не изглеждат като хора. Въпреки това, много иноватори вярват, че подобни машини трябва да получат правен статут.

Причината се крие в сложна дилема. Ако например на пътя ни блъсне самоуправляваща се кола, която взима независими решения, кой носи вината – колата, производителят или програмистът?

В началото на годината Европейският парламент напр

ави предложения как да се решават такива спорове, като се осигурява компенсация, без да се пречи на развитието на технологиите.

„За един инвеститор, за един учен, ако знае, че за най-малкия бъг, който направи, някой ще те държи отговорен и може да лежиш до края на живота си, не е особено стимулиращо да го развиваш. Но въпросът е да може да се регламентира, за да се развива това нещо в правилната посока.“, казва Божилов.

„Едно от тези предложения, най-радикалното всъщност, е да се създаде т.н. „статут на електронно лице“, разказва д-р Ставру и допълва: И това електронно лице да отговаря със собствената си застраховка, със собственото си имущество към пострадалия или неговите близки.“

Това обаче не означава роботът да лежи в затвора, а да изплати обезщетение от предварително създаден фонд.

„Една кола, дори и да е самоуправляваща се, дори и да е свръхинтелигентна, не може да бъде престъпник.“, категоричен е д-р Ставру.Въпреки че роботите могат донякъде да мислят сами, идеята за наказателна отговорност и права е неприложима за тях, защото нямат личност, казват експерти. С други думи, е малко вероятно хуманоиди да предизвикат Апокалипсиса.

„Нашето съзнание е изключително обременено, изключително много мисли в тази насока. А истината е, че ние сме изключително далече от робот, който … има самосъзнание. Изключително далече.“, казва Иван Божилов.

 

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: