fbpx

СЗО: Не пушете електронни цигари, вредни са!

Световната здравна организация предупреди пушачите да не се опитват да откажат пушенето чрез електронни цигари, защото и те са вредни.

„Електронните цигари „без съмнение са вредни“, и трябва да бъдат подложени на регулации“, заявиха от организацията.

Нарастващата популярност на електронните цигари, устройствата, захранвани с батерии, които позволяват на потребителите да вдишват пристрастяващите никотинови течности, предизвика страхове сред политиците по света за нова пристрастяване към младите хора, пише „Дарик„.

Макар вдишването да излага потребителите на по-ниски нива на токсини от тютюнопушенето, според СЗО устройствата все още представляват „рискове за здравето“ на потребителите.
„Въпреки че специфичното ниво на риск, свързано с ENDS (електронни системи за доставяне на никотин) все още не е окончателно оценено, ENDS несъмнено са вредни и следователно трябва да бъдат предмет на регулиране“, казва СЗО в нов доклад за глобалната епидемия от тютюнопушенето.

Има и „недостатъчни доказателства“ в подкрепа на твърденията за тяхната ефективност в подпомагането на пушачите, които се опитват да напуснат конвенционалните цигари, се казва в съобщението.
„В повечето страни, в които те са разпространени, повечето потребители на електронни цигари продължават да използват електронни цигари и цигари едновременно, което има малък или никакъв положителен ефект върху риска за здравето“, се казва в доклада.

През последните години големите тютюневи компании агресивно продават електронни цигари и нагрявани тютюневи изделия, тъй като търсят нови клиенти.

Те твърдят, че такива продукти са далеч по-малко опасни от традиционните цигари и могат да помогнат на някои пушачи напълно да преминат към „по-безопасни“ алтернативи.
Но СЗО предупреди, че дезинформацията, разпространявана от тютюневата индустрия относно електронните цигари, е „настояща и реална заплаха“.

Ограниченията за използването на електронни цигари по света се увеличават. Сан Франциско миналия месец забрани продажбата и производството на продуктите, които за разлика от тютюневите цигари не изгарят.

Китай, който е дом на почти една трета от пушещите тютюн в света, също планира да регулира устройствата.

Необходими бяха повече усилия, за да се помогне на пушачите да се откажат, каза СЗО в доклада, като отбеляза, че „30% от населението на света има достъп до подходящи услуги за отказване от тютюна“, като консултиране, горещи телефонни линии и медикаменти.

Без помощ само 4% от опитите да се спре тютюнопушенето са успешни.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: