fbpx

Силно земетресение разтресе Гърция (СНИМКИ, ВДИЕО)

Силно земетресение разлюля Атина и стресна жителите на гръцката столица. Трусът е бил с магнитуд 5.1 по Рихтер. Според очевидци много хора панически са напуснали сградите, съобщи „Ройтерс“. Няма и час по-късно бе усетен втори силен трус, който по предварителна информация е с магнитуд 4.6 и много плитко – едва на 5 км дълбочина.

Европейският център за мониторинг на земетресенията е регистрирал първия епицентър на 22 км северозападно от Атина. На сайта на центъра е цитиран очевидец, според когото трусът е бил „силен, но за щастие не много продължителен“. Вторият епицентър е в същата зона – на 20 км от Атина.

Източник на „Ройтерс“ казва, че много хора са напуснали високите сгради, но засега няма данни за пострадали или щети.
Това е най-силното земетресение в Атина от 20 години. През 1999 г. трусът с магнитуд 5.9 и с епицентър в планината Парнита уби 143 души.

„Ройтерс“ съобщава, че уплашени хора са се събрали на централния площад „Синтагма“.

Сеизмологът Манолис Скордилис каза за местната Star TV, че „земетресението е било близо до земната повърхност и затова бе усетено толкова силно.“

Аварийните служби казват, че не са получавали съобщения за пострадали хора и сгради, но имат позвънявания за помощ за блокирани в спрели асансьори.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: