fbpx

Скумрията ни норвежка, сафридът турски, в мрежите ни – цаца

Снимка: Getty images

Едва всяка трета риба, която се продава у нас, е българска.

С изключение на калкана, цацата и барбуна, морските дарове на нашия пазар са основно внос от Гърция, Турция и Норвегия. Сафридът, ципурата и лаврака идват от южните ни съседи, а хекът и скумрията – от Норвегия.

От далечен Виетнам пък внасяме екзотичния пангасиус, пише ”Монитор”

Вносът многократно надвишава това, което вадят нашите рибари, съобщиха от сдружението на рибарите „Черноморски изгрев”.

В момента на север корабите ловят само барбуня, очакват пасажи сафрид и чернокоп. На юг пък ловят предимно цаца.

Всичко, което рибарите извадят, отива в заведенията по морето. Но то не стига доникъде и се разчита предимно на вносни морски дарове Така само 30% от сафрида, който се пържи по кръчми и капанчета по морето например е български.

Проверка по рибните борси у нас показа, че засега цацата и хамсията запазват цена от 3 лева за килограм. Двойно по-евтин е гюмюшът.

Харибът е 4 лева, скумрията е по 5,50 лева, сафридът – 6 лв., а барбуна може да се намери и за 3,50 лева, като цената й варира до 5 лв. Акулата е 10 лв., чернокопът – 14 лв., лаврак и ципура държат 16 лв., леферът – 18 лв.

Най-скъпото рибно удоволствие по традиция е калканът, чиято цена е 28 лв. за килограм.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: