fbpx Press "Enter" to skip to content

След скандала със Сърбия: Борисов иска извинение, Дачич дава заден

Last updated on 10.07.2019

Бойко Борисов поиска извинение от сръбския външен министър Ивица Дачич за критиките по нагов адрес в последните дни. Дачич пък даде на заден ход и обвини медиите, че са интерпретирали погрешно думите на българския премиер.

Напрежение между България и Сърбия няма, заяви премиерът Бойко Борисов, след като се срещна със сръбския си колега Ана Бърнабич.

Министър-председателят обаче беше категоричен, че иска извинение от външния министър на западната ни съседка ивица Дачич след избухналия дипломатически скандал по темата Косово.

„Казах: „Ана, защо не излезе Ивица да ми благодари, когато поканих сръбските дивизиони да стрелят с нашите ракетни системи, да тренират”. Техният военен министър беше до нашия. Тогава къде беше да излезе благодарност. А сега чул-недочул си позволява да ми вика посланика и да обяснява, че поведението било неприемливо, той сега ще види какво е неприемливо поведение. Довчера говорех с най-добри думи, но докато не ми каже „Извинявай, Бойко!”, просто нито Вучич, нито Ана ме интересува какво ще кажат”, коментира Борисов.

Българският премиер допълни, че сръбският посланик у нас се е извинил по време на срещата си с българските дипломати в МВнР, но не го оповестил в медиите.

„Много съм му помагал и за визи, и за какво ли не. С какво заслужих думите на Ивица Дачич. Не съм се чул с него, защото очаквам той да ми се обади. Ако имах грешка, щях да кажа „Извинявай”. Аз за братския, сръбския народ съм правил много”, каза българския премиер пред сръбски медии.

По думите на Бойко Борисов, Западните Балкани трудно се събират около едно мнение и си правим си балкански номера.

„За съжаление ние, страните от Западните Балкани трудно се събираме, вглеждаме се в това, което ни разделя. Тези балкански номера няма да минат пред Европейския съюз“, обясни той, като припомни усилията, които е положил по време на българското европредседателство.

Междувременно Дачич обясни на среща с българския си колега Екатерина Захароева, че думите на Бойко Борисов са били интерпретирани погрешно в сръбските медии. “Реагирал съм на думи, които той не е изричал”, казал сръбският министър пред Захариева.
Двамата дипломати разговаряха в словашкия курорт Високи Татри, където участват в неформалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

„Очевидно има погрешна интерпретация на думите на Борисов – най ме изненада това, което обявиха нашите медии. Както анализирахме с министърката, премиерът Борисов всъщност отговаря на питане дали Борел ще е пристрастен, защото Испания не признава Косово. Това съществено за мен променя контекста на изявата му”, каза Дачич.

Екатерина Захариева подчертала пред Дачич, че изказването на премиера Борисов в Познан е съвсем коректно политически и юридически, че реакцията му е била категорично неприемлива за България и не помага на приятелските ни двустранни отношения.

Сръбското външно министерство: Изказването на Борисов за Косово е неприемливо и невярно

„Сътруднича си с Борисов от много години бях изненадан от интерпретациите на думите му в нашите медии. Изчистихме всичко това с министър Захариева. Искаме с България добри отношения, приятелски, съюзнически и стратегически, защото това е в интерес на двете страни и двата народа. Благодарни сме на България за помощта в европейската интеграция. Впечатлението в България беше, че нападам Борисов, но всъщност съм реагирал на нещо, което Борисов не е казвал. Искам да кажа, че тази тема е затворена и както Бойко е казал: „Да вървим напред!”, коментира още сръбският външен министър.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: