fbpx Press "Enter" to skip to content

Снегът покачи с 25 см водата в яз. „Студена“. Борисов: Господ ни чу

Обилният сняг, който заваля над България, покачи с 14 см нивото на яз. „Студена“ край Перник. Това съобщи кметът на града Станислав Владимиров за БНТ.

„Прекрасно време! Не знам дали има кмет в България, който да си пожелае такъв снеговалеж. Но аз днес съм един от най-щастливите хора в България. Вчера беше 14 см, днес с 9 см се е покачил яз. „Студена“. Имаме над 600 литра в секунда приток при 230 отток. 135 см имаме да черпим още от водовземната кула. Това означава, че може изобщо да не влезем в мъртвия обем.“

„Южният вятър преди няколко дни поразтопи малкото сняг, който беше на Витоша. Над 70 см сняг има във водосборната зона на яз. „Студена“. От другата седмица пак го дават меко време. Пак ще започне да го топи, което означава, че притокът ще е голям“, добави кметът.

„Строежът е с много бързи темпове на съоръжението, което ще свърже водопреносните мрежи на София и Перник. Той ще бъде гаранция, че ако изпаднем в по-тежка ситуация, ще има откъде да има черпим вода. След месец и 10-ина дни, когато се построи, ние ще спрем да черпим вода от яз. „Студена“, за да може да се пълни с по-бързи темпове“, допълни Владимиров.

„Природата е с нас“, каза Владимиров.

И премиерът Бойко Борисов даде воля на задоволството си от снеговалежа.

„Много се радвам на снега. Като кмет гледах да не падне и снежинка. Не исках да пада сняг, а сега такава радост, да натрупа един метър. Затворили Шипка, а то радост. Такава радост не е била никога“, коментира то зимната обстановка в страната от Брюксел, цитиран от „Дарик„.

„Сушата е страшна работа. Господ ни чу. И за житото добре, и за посевите. Всички язовири бяха празни. По Делиормана от лятото не е падал дъжд. И не само там. Народът е казал „Голям сняг, голям комат“. Не аз – народът , каза премиерът.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: