Спасени са! Всички излязоха от пещерата в Тайланд!

пешера, деца, Тайланд
Снимка: Дарик
Всички деца и треньорът им са спасени от пещерата в Тайланд. И последното от 12-те момчета заедно с водача на групата са изведени навън, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА и „Дарик„.
По-рано бяха спасени още три момчета от пещерата.
Междувременно стана ясно, че спасените от тайландската пещера деца, които са част от местен детски футболен отбор, няма да могат да се възползват от поканата на Международната футболна федерация (ФИФА) и да гледат финала на Мондиала в Москва на 15 юли, предаде Франс прес. ФИФА покани децата миналата седмица.
„Те не могат да отидат. Те трябва да останат в болница за известен период“, каза високопоставен представител на тайландското министерство за здравеопазването, който даде пресконференция относно здравето на децата.
„Вероятно те ще гледат телевизия“, допълни той пред представители на медиите, дошли в болницата в град Чианг Рай, където бяха приети осемте спасени досега деца от пещерата. Две деца се лекуват заради симптоми за пневмония. Всички деца носят слънчеви очила, за да свикнат с дневната светлина.

 

На 23 юни представители на властите откриха край входа на пещерата мотоциклет, велосипеди и спортна екипировка. От местен футболен отбор потвърдиха, че намерените вещи принадлежат на група от 12 момчета на възраст между 11 и 16 години, водени от 25-годишен треньор.
Момчетата влезли в нея, за да отпразнуват рождения ден на едно от тях. Пещерата, която се простира на близо 10 км, има няколко входа и изхода. Групата се оказала блокирана вътре, след като част от пещерата била наводнена заради проливни дъждове.

След края на операцията пещерата ще остане затворена за туристи за известно време – най-малко до края на дъждовния сезон, казва премиерът на Тайланд, цитиран от кореспондента на Channel News Asia в страната. След това ще бъде под постоянно наблюдение.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: