fbpx

В схемата за пране на пари с лекарства: Сириец, лекари, аптекари

антибиотик лекарства
Снимка: Getty images

В схемата за пране на пари с лекарства участват сириец, лекари, поне един директор на болница и аптекарски вериги, обявиха ГДБОП и спецпрокуратурата на брифинг. Организатор на незаконния износ на скъпи лекарства, платени от здравната каса е сириецът, информира БНР, цитирано от „Сега“.

В събота бе оповестен арестът на престъпна група от 7 души, които са задържани за 24 ч. В неделя не беше съобщено дали са освободени. В ГДБОП са били доведени за разпит 20 души, тоест очакват се още арести. Акцията е проведена в петък на над 60 адреса в София, Шумен, Сливница и Пловдив.

Престъпната група е работила с лекари от много болници в страната, твърди БНР. Болничният шеф, който е в ареста, е бил хванат да носи кашон с лекарства, изписани само по документи на болни. Едната схема е била изписани на болните скъпи лекарства да се изнасят от болниците, да се преопаковат в склад и да се продават в чужбина.

На гърба на болните: Схема за пране на пари с лекарства

Дефицитни препарати за деца и онкоболни са били изваждани и от аптеки, като по документи са се водели изписани на конкретни хора.

Става дума за лекарства за милиони левове за лечение на рак, диабет, псориазис, бъбречна недостатъчност и др. От снимките от акцията, публикувани на сайта на МВР, се вижда, че става дума за лекарствата „Enbrel“, „Серетид“, „Serevent“, „Actrapid“, „Humira“, „Cimzia“, „Biofix“, „Салофалк“, „Janumet“, „Jentadueto“, „Енжерикс“, „Renagel“, „Genotropin“.

Голямо количество от тях са намерени от антимафиотите в склада на престъпната група.

Става дума за добре разработен черен пазар, каза шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. „Ще предприемем действия във връзка с информация и за други схеми за злоупотреби с лекарствени средства и обществото ще научи резултатите през идните месеци“, каза той в събота. Касата е ощетена със стотици милиони, а агенцията по лекарствата ще състави актове на аптеки за над половин милион лева.

Спецпрокурорът Иван Гешев съобщи, че разследването е започнало през септември, въпреки че сигнали са получени около половин година по-рано. Групата е била подслушвана. „Говорим за медикаменти, от които на българския пазар се усеща недостиг. Има данни, че медикаментите са били изваждани от много на брой болнични заведения и аптеки с неистински документи. Предстои в близките дни разследващите да уточнят веригата обвиняеми, като целта е да се достигне до оптимален брой участници в престъпната дейност“, каза Гешев. Прокуратурата ще се забави с привличането на обвиняеми, разясни той: „Няма как този тип разследвания да се започне веднага с привличане на обвиняеми. Следващата седмица ще имате пълната информация какво е предприето.“

„От години знаем, а от 2014 г. сигнализираме институциите за паралелния износ на скъпи лекарства“, каза председателят на фармацевтичния съюз проф. Илко Гетов по bTV в неделя. Той даде пример: у нас инсулинът струва около 39 лева, а в Германия – 93 евро. Ако за лекарство за болестта на Крон у нас се дават 50 лв., в Германия са 60 евро. „Надявам се министърът на здравеопазването още в понеделник на всички замесени лица да отнеме със заповед правото да упражняват професията за максималния срок“, допълни Гетов и поясни, че най-вероятно са проверявани болнични аптеки, тъй като са иззети медикаменти, които се използват при болнично лечение.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: