fbpx Press "Enter" to skip to content

„Той биде обесен. О, бесило славно!“

„Той биде обесен. О, бесило славно!“.

Един от прочутите стихове за дякона Васил Левски от Вазовата „Епопея на забравените“ събира в едно трагичната гибел на Апостола и цялото ни преклонение пред него.

Днес България отбелязва 144 години от обесването на Левски и се прекланя пред подвига и паметта му.

И след век и половина Дякона остава един от най-чистите национални герои.

Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО).

Известен е като Апостола на свободата, заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско владичество.

Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.

През 2007 г. чрез национално телевизионно допитване на БНТ е избран на първо място в списъка на най-великите българи за всички времена.

В съвременна България личността на Васил Левски се възприема като най-ярката и най-откроена сред българските революционери. За българите е национален герой и национален идеолог за „чиста и свята република“.

Известни са 150 паметника на Апостола, от които 131 са в България и 19 в чужбина. Функционират три музея, посветени специално на Васил Левски. Това са Музей „Васил Левски“ (Ловеч), Къкринско ханче и Национален музей „Васил Левски“ (Карлово). Като музейна сбирка е оформена и килията, в която често е отсядал в Троянския манастир.

Във Великотърновския исторически музей също има вещи принадлежали на Левски както и печат на БРЦК .

Почти всяко по-голямо селище в страната има улица, площад или училище, носещи името на Апостола.

Днес портрет на Васил Левски е поставен в кабинетите на Президента на Република България, Министър-председателя на Република България, министрите, областните управители, кметове на населени места и на много други политици. Образът на Васил Левски нееднократно е експониран на българските регулярни и юбилейни банкноти и монети.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: