fbpx

Убийството в Пловдив – дело на украински наемен убиец?

убийство
Снимка: Getty images

Убийството в Пловдив вероятно е дело на украински наемен убиец. Почеркът на професионален килър се открива в разстрела на бизнесмена Данаил Божилов в сряда сутринта.

Това смятат специалисти по тежки престъпления, цитирани от „24 часа“.

Ден след екзекуцията на бизнесмена в пловдивския парк “Лаута” все още няма заподозрени. Не е установено и оръжието, с което е стреляно.

Според специалисти по тежки престъпления украинските килъри умъртвявали по този начин – с един куршум в сърцето.

Те са категорични, че професионална ръка е действала в случая. Начинът, по който е извършено убийството, говори, че е планирано предварително. Проучено е мястото, което всяка сутрин Божилов посещавал.

Знаело се е, че върви точно по тази алея с кучето, където няма камери, а от двете страни е джунгла. Килърът е издебнал в гъстите храсталаци и се е прицелил много точно.

“Извършено е изключително професионално. Разстоянието между убиеца и жертвата очевидно е било малко”, коментират разследващи.

Те направиха повторен оглед на мястото в четвъртък сутринта. Разпитваха хора, които всекидневно посещават “кучешката алея” в парка. Полицаи обхождаха терена със следови кучета, за да търсят оръжието. По-късно по обяд четирима разследващи се появиха отново в района с металотърсачи.

По същото време в пловдивското следствие показания даваха близките на убития. Сред тях беше и брат му Тони Божилов.

“За мен е пълна мистерия защо се е случило това с Данаил. Той няма врагове, нито дължи пари на някого, нито пък на него му дължат.

Няма контакти с криминално проявени. Никога не се е оплаквал”, каза пред “24 часа” Тони и на няколко пъти се разплака. За него, както и за криминалистите голямата загадка е защо кучето на застреляния е било вързано за дърво до трупа.

Според очевидци в сряда сутринта Данаил е разхождал домашния си любимец дого аржентино без каишка. Всеки ден той ходел с кола до парк “Лаута”. Преди фаталния инцидент с него са били и други стопани на кучета, които се познавали. След 8 часа хората се разделили.

Едни си тръгнали, други отишли да спортуват на близката площадка, а Божилов останал със своя любимец. По-късно минувачи открили тялото му, проснато на земята. Първоначално помислили, че е получил инфаркт. Повикали Бърза помощ. Когато пристигнали и разследващите, заради страшния вид на едрото куче те помолили някого от близките да го отвърже, за да започнат огледи.

Братът на загиналия отказа да коментира една от версиите на полицията – че убийството може да е случайно в резултат на спречкване между кучета.

“Надявам се разследващите да установят кой е извършителят, както и цялата истина около това зловещо престъпление”, каза Тони Божилов. Категоричен е, че покушението не е продиктувано от икономически причини, нито от някакви конфликти на Данаил.

“Всичко, което се пише – че имал контакти с криминално проявени, е лъжа. Той изобщо не се познава с Братя Галеви, нито пък аз. Припознаването му с Даньо Мечката е пълен абсурд. Този човек не е от Дупница, а от Селановци”, допълни братът на убития.

Трагичната вест го заварила в родния му град Дупница.

Двамата с Данаил имат бизнес с дрехи втора употреба, като в Пловдив държат два магазина.

“Брат ми има скромен бизнес и соларно студио”, допълни Тони. По думите му Данаил се преселил в града на тепетата преди 6-7 години заедно с Мая Карлова. От предишния си брак Данаил имал 9-годишна дъщеря, която е при него. Мая също имала момиченце. Живеели щастливо, но се водят адресно регистрирани в Дупница.

Шефът на областната полиция в Пловдив старши комисар Атанас Илков е лаконичен.

“Извършваме действия по установяване на извършителя”, каза той. И допълни, че бизнесменът нямал криминални прояви. По думите на Илков преди две години Данаил Божилов преживял кражба на автомобил, както и обир в жилището си, откъдето били задигнати пари. Но двата случая нямали нищо общо с покушението. “Работим по всички версии. Не е изключена и тази за грабеж”, допълни Илков.

Разследващите проучват под лупа живота и бизнеса на убития.

“Трябва да знаем всичко за него – кои са приятелите и враговете му, какви приходи е имал, с какво точно се е занимавал. Продължаваме да издирваме очевидци на престъплението. Вече са разпитани свидетели”, казаха криминалисти.

Макар близките на Данаил да твърдят, че не е давал пари на никого, работи се и по хипотезата, че убийството може да е поръчано от негов длъжник

Това обаче е малко вероятно, защото фирмата, на която е едноличен собственик – “Данито”, работи на загуба, показва последният счетоводен отчет за 2015 г.

От последните 3-4 г. натрупаната загуба е 65 хил. лв., има 100 хил. лв. задължения. Чрез нея той е въртял склад за дрехи втора употреба в Пловдив. Близки на убития казват, че брат му, който от години живее в Германия, изпращал дрехите.

Показен разстрел в Пловдив: Убит е собственик на фитнес

“Пълни глупости са свързването на името на Данаил с Братя Галеви. Даже се съмнявам и дали са се познавали лично.

Щом се чуе за Дупница, и веднага свързват всеки с Галеви. В случая и може би, защото в един от входовете на блока живее приятелката на Пламен Галев, веднага лепнаха на Данаил връзка с тях”, коментира една от най-близките на семейството в Дупница.

Жената каза, че ги познава от много години, и не само с Галеви, но и с никакви съмнителни фигури от подземния свят Данаил не е имал връзка. Допълни, че ако той е бил “човек” на Галеви, нямало е да се мъчи сам да си изкарва прехраната и да търси всякакви варианти да развива бизнес, за да издържа семейството си.

Във фирма “Енергоремонт Бобов дол”, където майка му Снежана Божилова е гл. счетоводител, всички са потресени от трагедията. Божилова работи там от доста години и е жена за пример, казват колегите ѝ.

Знаят, че така е възпитавала и децата си и няма как те да са по-различни.

68-годишната жена е една от най-опитните счетоводители в цялата Кюстендилска област и непрекъснато я търсели за помощ и консултации.

“Семейството е средно статистическо. Въобще не са богати хора. Смятам, че убийството е някаква грешка или случайност. Абсурд е да е свързано с някакви тъмни сделки”, допълниха близките на почернената майка.

Малко вероятна била версията и че е застрелян заради любовна връзка. “С Мая бяха прекрасно семейство”, твърдят съседи и роднини. Те припомниха, че във фаталния ден жена му отворила соларното студио на ул. “Златю Бояджиев” в Пловдив. Малко по-късно врътнала ключа, след като разбрала за трагичната вест. Според близки тя е съсипана от мъка и непрекъснато ридаела. Чудела се какво да обясни на двете деца.

Все още не е издаден смъртен акт на Данаил Божилов.

Братът му съобщи, че след освобождаването на трупа от съдебна медицина той ще бъде погребан в Дупница.

Не е изключено и това убийство да остане в графата “Неразкрити”, допускат дългогодишни спецове. И припомнят, че последните две покушения в Пловдив са в т.нар. студени следи. В средата на януари 2015 г. пред луксозната кооперация в парк “Лаута” беше покосен със сачми за глигани Димитър Стоянов-Лудия.

Дни по-късно пред дома му до спортното училище в Пловдив беше убит сарафът Стефан Техов-Даскала. 10 месеца след покушението му в пловдивската прокуратура постъпи предложение от Криминална полиция за спиране на разследването. А първоначално от органите на реда бяха обявили, че до дни ще бъде разкрит извършителят, припомнят запознати.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: