fbpx Press "Enter" to skip to content

Фестивалът в Жеравна – много традиции, един празник

Last updated on 08.01.2018

Фестивалът в Жеравна извади за пореден път на показ много емоции и традиции. Стотици се включиха в танците с народни носии, а други стотици наблюдаваха отстрани срещата на миналото и настоящето.

10-то издание на традиционния фестивал на фолклорната носия започна вчера вечерта. По време на официалното откриване беше връчено годишното отличие „Апостол на българщината“. Фолклорен танцов спектакъл „Ние, българите“ беше представен от ансамбъл „Чинари“.

В програмата беше включено и отбелязване на 140-годишнината от героичната Шипченска епопея със спектакъла „ О, Шипка!“.

За жителите и гостите на Жеравна беше организирано народно веселие с участието на “100 каба гайди”, зурни от Петрич, тракийски оркестър “Гергьовден” и Етрополска духова музика.

Програмата завърши с концерт на Иво Папазов-Ибряма.

Днес в програмата ще бъде разиграна традиционна българска сватба, очаква се конкурс за автентична и стилизирана женска, мъжка и детска носия, народни борби и надиграване на танцьори.

Вечерта ще приключи с фолклорен концерт на Ансамбъл за народни песни и танци- Сливен и с изпълнения на солистката на ансамбъл „Българе“ Албена Вескова.

На официалното откриване на празника, който ще продължи до 20 август, присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов, кметове на населени места от Котел и Сливен, кметът на Ямбол Георги Славов, членове на общинските организации на ГЕРБ в Сливен и Котел и др.

„Фестивал, като този в Жеравна е единственият начин да запазим българщината и традициите“ ни, каза зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на Фестивала на фолклорната носия – Жеравна 2017. Той е един от традиционните гости на събитието и е част от него за девета поредна година.

Според кмета на община Котел Коста Каранашев, това е не просто празник, а фестивал, който възпитава и учи младите хора, като показва традициите.

„Радваме се, че сме успешно домакини на проявата за десета поредна година. Ежегодно фестивалът се надгражда и дава възможност да се върнем към корените на стария български морал. Усещането е уникално“, коментира Коста Каранашев.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: