fbpx

Хакерът Кристиян атакувал преди време и МОН, Борисов му се възхити

Хакерът, който вдигна на крака държавата, източвайки личните данни на милиони българи от НАП, се казва Кристиян.

20-годишният компютърен специалист, който бе арестуван вчера, и преди е атакувал държавни институции, съобщават източници на bTV.

Според тях през 2017 г., още като ученик, задържаният е пробил защитата на сайта на Министерството на образованието и науката. Случаят тогава придоби и медийна публичност, като даже от ведомството поканиха младежа да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията.

Към момента хакерът на име Кристиян работи в столична фирма, която се занимава с тестване на безопасността на компютърни системи. Бил е задържан на работното си място. Няма криминално досие.

Продължава изясняването на подробности около атаката срещу НАП, включително дали зад нея стои цял екип от хакери и дали им е помогнал вътрешен човек.

Междувременно премиерът Бойко Борисов му се възхити истински и съжали, че той не работи за държавата.

„Той е образован и кадърен младеж, който просто е искал да докаже публично уменията си“, каза министър-председателя в началото на правителственото заседание.

„Уникален е! Да докажеш, че имаш умения! Имаме уникални деца, защото той е младеж. Имаме истински вълшебници. Те са много млади и много кадърни. Такива киберзащити…, че ако той работи за държавата…!“, възкликна министър-председателят в началото на правителственото заседание. Той коментира темата по повод отпуснатите на БАН 5 млн. „Образованието ни става все по-добро, особено в сферата на ИТ технологиите“, заключи министър-председателят.

Борисов съжали, че сега хакерът ще бъде разследван, вместо привлечен да работи за държавата. Той обърна внимание на финансовия министър Владислав Горанов да вдигне заплатите на такива IT специалисти, за да може хем да не вредят на държавата, хем да работят за системите на сигурността и службите.

„Много е важно за такива хора, като задържания вчера, да имаме възможност да плащаме повече, за да може да ги ползват и службите, за да не ни нанасят такива щети и след това да им се повдигат обвинения“, смята премиерът.

„Хакерската атака е един вид бунтарство, да докажеш, че можеш да преодолееш системи. Неслучайно и в Германия, и в Щатите хакнаха. Доказваш, че уменията са ти надраснали защитите. Съжалявам, разбира се, тези политически субекти, които само чакат нещо да се случи, за да правят коментари. Над 114 услуги прави НАП, отворена система е да улеснява гражданите. Винаги една защита е по-слаба, ако тръгне някой да я напада. Затова и в армията отбранителните системи винаги биват преодолявани, защото се измислят средства. Срещу нас имаме уникални деца на световно ниво“, разсъждава пред министрите премиерът.

„За радост, все още имаме служители в тази сфера, чиито заплати са ниски, те са стари кадри, но заради честа на пагона го правят. Така че, и на МВР, и на БОП ги похвалете, но това, което ми докладваха сутринта – просто е уникален този хакер“, за пореден път Борисов изказа изумление и възхита от способностите на арестувания.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: