fbpx Press "Enter" to skip to content

Христос Воскресе! Великден е!

Last updated on 01.04.2018

Христос Воскресе, Воистина Воскресе! Честито Възкресение Христово! Великден е!

Християнският свят празнува чудото на Възкресението на Сина Божи Исус. Според църквата това е най-великото събитие в историята на човешкия род.

Днес отбелязваме възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Според българската народна традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата.

„Христос воскресе!“ и „Воистина воскресе!“ са думите, с които целият християнски свят се поздравява на Великден. Традицията повелява в първите минути християните да се чукат с яйца, а този, чието е победител, се нарича бияч. Неговият стопанин ще се радва на здраве през цялата година.

Точно в полунощ в събота срещу неделя с камбанен звън храмовете в цялата страна отбелязаха празника. Рано сутринта в неделя се отслужва тържествена литургия.

По традиция свещта, запалена на службата, се носи да догори вкъщи – така в дома символично се внася новата светлина.

Патриарх Неофит оглави вечерното богослужение за Възкресение Христово, което включи Пасхална утреня и Златоустова литургия.

Негово светейшество отправи и пасхално приветствие към православния български народ. В храма беше донесен и Благодатният огън, за поредна година пренесен от Йерусалим от българска делегация.

Днес имен ден празнуват Велик, Велика, Велико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили, Велина и техните производни.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: