fbpx Press "Enter" to skip to content

Цветница е! Божията любов да бъде с всички българи!

Българския патриарх Неофит отправи благопожелания по случай днешния голям християнски празник Цветница.

„Божията любов и неговата велика милост, и общението в Светия дух да бъдат с всички нас – с всички българи. Честит и благословен празник Вход Господен в Йерусалим, наричан Цветница“, каза той в словото си на празничната света литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

В храма още от сутринта бяха дошли много вярващи, за да чуят посланията за празника Вход Господен в Йерусалим, носейки върбови клонки и пролетни цветя.

В словото пред миряните в храма българският патриарх говори за последната седмица от живота на Исус Христос – за Страстната седмица и за влизането му на днешния ден Цветница в Йерусалим. Исус Христос доброволно прие кръстната смърт, за да ни дарува своето спасение.

До тази Богочовешка трагедия оставаше само една последна седмица и тя трябваше да започне от портите на Светия град Йерусалим, който беше център и средоточие на цялата старозаветна история и на дългото и трепетно очакване на обещания месия, каза Негово светейшество.

Той отбеляза, че тази единствена по рода си седмица – Страстната седмица, е започнала с „Осанна“, преминала е през „Разпни го“, за да завърши в утрото на Пасха с преславното Христово Възкресение. Макар и все пак да знаем това, ние всяка богослужебна година отново съпреживяваме и в тези съдбоносни дни с въодушевление посрещаме Господа при портите на Йерусалим.

С внимание се вслушваме в притчите и в пророчествата, изречени от Него в храма, присъединяваме се към Светите му апостоли на Тайната вечеря, съпровождаме го в Гетсиманската градина и по мъчителния му път към Голгота.

И независимо от съпреживяната тъга в този ден, на Неговото тържествено влизане в Йерусалим, в сърцата ни владее радост от това, че сме Христови и имаме Него – възкръсналия от мъртвите победител на смъртта, защото в Него е залогът и за нашата победа и спасение, посочи в словото си патриарх Неофит.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: