fbpx Press "Enter" to skip to content

Цяло лято по магистралите: Ремонт след ремонта, тапа след тапа

Last updated on 04.06.2018

Ремонтите и тапите по магистралите няма отминат и новия летен сезон.

Най-тежко по традиция ще е на магистрала „Хемус“, по която ограничения ще има през цялото лято. До средата на юни ще продължи и ремонтът на около 20 километра от магистрала „Тракия“ след Пловдив. След това, в началото на есента, предстои ремонт и на тунела „Траянови врата“ на магистрала „Тракия“.

За около месец ще бъде затруднено и движението през граничния пункт „Кулата“ заради ремонт от гръцка страна. Продължава да е ограничено и движението по магистрала „Люлин“ заради образуваните там свлачища. Така на практика всички основни трасета, които водят от София към морето, в момента са блокирани, пише вестник „Сега“.

Ремонтите по магистрала „Хемус“ най-вероятно ще продължат през цялото лято. Те ще засегнат тръбите в посока София на тунелите „Ечемишка“ и „Витиня“, както и някои от мостовете, при които се налага спешни ремонти. Един от тях е този при 36-и километър, стана ясно от думите на министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Ремонт на магистрала „Хемус“ на територията на Шуменска област в посока Варна също създава проблем за шофьорите. Нанков обеща, че той ще приключи най-късно до 22 юни.

Строителството на новата отсечка на „Хемус“ от Белокопитово до пътен възел „Буховци“ няма да се вмести в летните ремонти и ще стартира чак през септември.

В началото на сезона на отпуските ремонт се извършва и на участъка от магистрала „Тракия“, между 160-и и 140-и километър, където също се образуват огромни задръствания. Работата там се очаква също да приключи до средата на юни. „Това са 22 км пълна рехабилитация на магистралата в двете посоки на движение“, коментира Нанков и призова шофьорите да бъдат търпеливи.

Кошмарът за шофьорите обаче се очертава да бъде траен. Предстои ремонт и на тунела „Траянови врата“ на магистрала „Тракия“. Той вероятно ще започне през есента. Вече е обявена и поръчката за ремонт на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на „Хемус“.

Според класация на Световния икономически форум за миналата година България е на 93-то място по качество на пътищата сред 137 държави. Непосредствено преди нас са страни като Танзания, Алжир и Мали. С еднаква оценка като България са Уганда и Виетнам. Според доклада най-качествените пътища са в Обединените арабски емирства, следвани от Сингапур, Щвейцария, Хонконг, Холандия и Япония. В топ 10 попадат още Франция, Австрия и САЩ, докато Германия е едва на 15-о място по пътна инфраструктура.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: