fbpx

Честит Ивановден – денят на Йоан Кръстител!

църква
Снимка: Getty images

Ивановден е! Честит празник!

На 7 януари православната църква почита Свети Йоан Кръстител – кръстителят на Исус Христос. Наричан е още Предтеча, защото е предизвeстил идването на Месията.

В народните обичаи денят се нарича Ивановден, а още и Женски водици, и е третият ден от поредица водни обреди – след „Попова Коледа“ и Йордановден или Мъжки водици.

По традиция Ивановден се смята за ден младото семейство, което е минало под венчилото през изминалата година. В Перушица например все още се извършва ритуалът „Къпанки“. Смята се, че тези, които влязат в ледената река ще заченат здраво поколение.

Обредите за „Къпанките“ започват от сутринта. Най-близките се събират в дома на младото семейство, а домакинът посреща всеки с вино.

По обяд гостите придружават младоженеца, който скача в реката. След него скача и кумът му, а след тях се изсипва бакър вино за здраве.

На празника в село Реселец пък изпълняват ритуала „Пренасяне през реката за здраве и берекет“, цялото село се пренася през реката, като се започва от момите. По традиция след това се играе „мокро хоро“ в реката.

В българските обичаи Ивановден е ден за побратимяване и кумство. Момчетата, които искат да се побратимят, ходят в домовете си, за да получат благословия от майката на другия.

Тя ги посреща с китка бръшлян и чемшир завързана с червен конец и ги дарява с златна паричка – да е вечна дружбата им.

Трапезата на Ивановден не се раздига до другата сутрин. Смята, се че ако си именник и не ти дойдат гости е лоша поличба. Характерно е приготвянето на варено жито, ястия с булгур, боб, ошав, печени ребърца, свинска пача, пиле с ориз, заек, свинско с кисело зеле, суджук, баница или питка.

Имен ден имат: Иван, Иванка, Ивайло, Ивайла, Ивелин, Ивелина, Иванина, Иво, Ива, Йоан, Калоян, Жан, Ян, Яна, Янко и производните им.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: