fbpx Press "Enter" to skip to content

1 юни е! Честито, малко момиче, голямо момче…

Днес е 1 юни, международният ден на децата.

Екипът на „Този ден“ поздравява малките и големите си читатели, вярвайки, че всички сме едни и същи момичета и момчета, просто някои са пораснали повече на ръст.

Денят на детето се празнува в много страни по света. Това е един от най-старите международни празници, който води началото си от Световната конференция за благосъстоянието на децата, състояла се в Женева през 1925 година. Историята не дава информация защо е решено празника да се отбелязва точно на 1-ви юни.

Според една от идеите, изборът на тази дата идва от Duan Wu Jie, китайски фестивал на лодките – дракони. През 1925 година китайският генерален консул в Сан Франциско събрал китайски сирачета, за да отпразнуват фестивала, който се отбелязвал на 1-ви юни.
Дата съвпаднала и с Конференцията в Женева.

Първото официално международно честване на Денят на детето през 1950 година. Празникът е отбелязан едновременно в 51 страни по света.
Това се случва след като през ноември 1949 г., в Москва, с решение на Съвета на Международната демократична федерация на жените, се учредява датата 1 юни като Международен ден за защита на децата.
Празникът се отбелязва в памет на всички деца загинали през Втората световна война. Макар десетилетия наред да се празнува предимно в държавите с комунистически режим, политическа окраска му е придавана твърде рядко.
Това е основната причина да бъде съхранен дори в страните, преминали към демократична система на управление.
1 юни е, празник на детето! Честито на всички малчугани и на всички, които, макар и пораснали, не крият детето в себе си.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Mission News Theme by Compete Themes.
%d блогъра харесват това: