133 години от Съединението! Честит празник!

национален празник, трибагреник, флаг, знаме
Снимка: Getty images

България празнува 133 години от Съединението! На 6 септември 1885 година е провъзгласено Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Два дни по-късно Княз Александър Батенберг го утвърждава с прочутия си манифест.

„Като имам предвид благото на българския народ, неговото горещо желание да се слеят двете български държави в една…аз признавам Съединението за станало и приемам отсега нататък да бъда и се именувам Княз на Северна и Южна България“, се казва в документа.

В манифеста си Батенберг разказва, че на 6 септември жителите на Източна Румелия са свалили досегашното си правителство и са избрали друго, временно, с което обявяват Съединението и единодушно го провъзгласяват за Княз.

Според историците това е един от най-високите върхове на волята на българския дух за държавност.

Преди Съединението, по силата на Берлинския договор, подписан на 13 юли 1878 г., България е била разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя).

След акта на 6 септември 1885 г. Османската империя започва да съсредоточава войски към българската граница, а сръбският крал Милан Обренович дава заповед за мобилизиране на сръбската армия. На 24 октомври 1885 г. е свикана конференция на представителите на Великите сили в Цариград за уреждане на Източнорумелийския въпрос.

На 2 ноември 1885 г. сръбските войски нападат България и започва Сръбско-българската война. Победата на България във войната на 16 ноември 1885 г. утвърждава Съединението.

След продължителна дипломация на 5 април 1886 г. в двореца Топхане в Цариград по време на Цариградската посланическа конференция (24 октомври 1885 – 5 април 1886) делегатите на Великите сили (Германия, Австро-Унгария, Франция, Великобритания, Италия, Русия) и Турция подписват Българо-турска спогодба (Топханенски акт), с която се признава Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: