fbpx

BulgariaSat-1, първият български частен сателит, вече е в Космоса

BulgariaSat-1
Кадър: Youtube

BulgariaSat-1, първият български частен сателит, вече лети в Космоса.

BulgariaSat-1 на „Булсатком“, беше изстрелян снощи от космодрума Кейп Канаверал в САЩ. Спътникът бе монтиран на ракета „Фалкон“ 9 на компанията на Илън Мъск SpaceX, първата степен от която успешно се приземи за повторна употреба, пише „Дневник“.

Около 27 минути след старта се задейства за кратко двигателят на втората степен, за да изведе първия български геостационарен спътник до орбита.

В 22:45 часа българско време или около 35 минути след старта BulgariaSat-1 успешно се отдели на малко над 1000 км над земната повърхност и след няколко теста ще заеме позицията си за активна дейност.

BulgariaSat-1 е втори български сателит изобщо, след „Интеркосмос-България-1300“, изстрелян през 1981 година, който вече не е активен. Частният сателит на „Булсатком“ е произведен в Паоло Алто, Калифорния, и ще осигурява покритие над Балканите и част от Европа.

Той ще бъде на орбита на 36 хил. километра над Земята. Ако всичко по изстрелването мине безпроблемно, се очаква сателитът да започне предава след около месец. Проектът се оценява от собствениците му на 235 млн. долара.

Очакваният живот на спътника е около 20 г. Половината от капацитета на сателита ще се използва от компанията-собственик, а останалият ще се дава под наем.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


%d блогъра харесват това: